Pengasih sedia bantu ‘janda gengster’


Kuala Lumpur :: Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih), mengalu-alukan janda anak dua yang kisahnya menjadi paparan muka depan Metro Ahad semalam, mendapatkan bantuan segera dari rumah Pengasih.

Pelawaan ikhlas itu disuarakan Pengerusinya, Datuk Yunus Pathi, sejurus selepas beliau membaca kisah hidup wanita dikenali sebagai Zalika atau Ika bersama dua anaknya itu.

Menurut Yunus, beliau sedih dan bersimpati dengan nasib malang menimpa tiga beranak terbabit terpaksa menjalani kehidupan songsang, gara-gara putus tempat bergantung.

“Saya sudah baca (laporan akhbar) pagi tadi (semalam) dan sedih dengan apa yang berlaku terhadap mangsa, terutama anaknya. Menilai kehidupan wanita terbabit dari sudut kasar, saya rasa besar kebaikannya jika dia dan anaknya dibantu mendapatkan kehidupan sempurna serta terjamin di Pengasih,” katanya ketika menghubungi Harian Metro semalam.

Menurut Yunus, beliau yakin Zalika dan anak-anaknya boleh melalui proses kehidupan yang lebih baik, bahagia dan selamat sekiranya wanita terbabit menerima pelawaan Pengasih.

“Datanglah ke rumah Pengasih… untuk Zalika, kita akan bantu dari sudut pemulihan dan motivasi diri, manakala anaknya pula boleh tinggal bersama sementara waktu atau ditempatkan di rumah perlindungan bersesuaian,”

“Kalau Zalika bimbang berjauhan dengan anak, kita bagi dia kesempatan melihat zuriatnya bila ada kelapangan,” katanya.

Yunus berkata, kekecewaan dihadapi wanita muda itu perlu diubati dan anaknya wajar diberi kesempatan untuk menjalani kehidupan normal.

“Bagi pihak Pengasih, saya sangat mengalu-alukan kehadiran Zalika untuk diberi bantuan segera. Kalau sudi dia boleh menghubungi Pegawai Pengasih, Zamhani Busu di talian 011-12416167 atau datang ke rumah Pengasih antara jam 10 pagi hingga 5 petang,”

“Kami di sini ikhlas ingin membantu Zalika mendapatkan kehidupan lebih baik demi masa depan anak-anaknya,” katanya.

sumber :: myMetro

Advertisements

Pendapat anda

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: