Google umum carian dalam talian terbanyak rakyat Malaysia


Kuala Lumpur :: Google hari ini berkata carian yang paling pantas meningkat melalui google.com.my bagi tahun ini ialah Facebook, Angry birds dan program realiti TV Maharaja Lawak.

Dalam satu kenyataan hari ini, ia berkata program Amerika, Next Top Model, X Factor USA dan American Idol 2011 merupakan rancangan TV yang paling banyak dicari tahun ini, manakala iPhone5, iPad2, Samsung Galaxy dan Android adalah carian berkaitan teknologi yang paling popular.

Bagi carian mengenai orang, penyanyi dan penggubah lagu, Bruno Mars mengungguli senarai yang termasuk bintang muzik antarabangsa Avril lavigne, Rihanna dan Justin Bieber, yang wajah masing-masing menduduki tempat teratas dalam senarai carian imej paling popular.

Warga Malaysia yang paling pantas meningkat dalam carian ialah Cikgu Shida, yang mengumpul pengikut yang besar dengan nyanyian bisunya mengikut lagu-lagu sukaramai tempatan dan luar negara.

Warga Malaysia lain dalam senarai ialah penulis blog muda Fatin Liyana dan Haniz Zalikha, ahli politik Datuk Seri Anwar Ibrahim, ulama Ustaz Karim dan pereka tudung muslimah Hana Tajima.

Destinasi perjalanan antarabangsa terkemuka yang dicari melalui Google Malaysia ialah Kowloon(Hong Kong), pulau Su Mei dan Phuket (Thailand), diikuti oleh Bangkok, Maldives dan Disneyland Hong Kong.

Jurucakap Google, Zeffri Yusof, berkata ‘Zeitgeist’ (perkataan Jerman bagi ‘semangat semasa’) akhir tahun Google itu — yang diperoleh melalui kajian carian yang diterima oleh Google setiap tahun — merupakan pengukur budaya yang mendedahkan segala-galanya yang membuatkan orang teruja, ingin tahu atau semata-mata mahu mengetahui lebih banyak.

“Dari pemimpin, selebriti, hal ehwal semasa hinggalah kepada budaya popular, sukan dan segala-gala di antaranya, trend carian mendedahkan apa yang secara kolektifnya ada dalam fikiran rakyat Malaysia,” katanya.

sumber :: Bernama

Lihat senarai Top 10 carian Google di Malaysia untuk tahun 2011

Advertisements

Pendapat anda

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: